Ayak kemik çıkıntısı problemi estetik olarak kötü bir görünümü olmasının yanında verdiği fiziksel sıkıntılar nedeniyle ayak kemiği çıkıntısı tedavi edilmesi gereken ortopedik bir rahatsızlıktır.
Ayakta kemik çıkıntısı oluşmasının birçok nedeni olabilir. En bilinen sebebi, genetik faktörlerdir. Kadınların sıklıkla giydiği yüksek topuklu ayakkabılar ve uç kısmı dar olan stilettolar sebebiyle bu rahatsızlık çoğunlukla kadınlarda ortaya çıkar.
Ayak üstünde kemik çıkıntısı neden olur sorusunun yanıtları şöyle sıralanabilir:
· Yanlış ayakkabı seçimi
· Genetik faktörler
· Uzun süre topuklu ayakkabı giyilmesi
· Düztabanlık veya yere yanlış basma
· Romatizmal rahatsızlıklar
· Kemiğin ve kasların uzun süreli darbeye maruz kalması
Genetik olarak bu rahatsızlığa yatkın olan kişiler, vakit kaybetmeden bir hekimle görüşmeli ve rahat ayakkabı modelleri tercih ederek sorunu kontrol altına almaya çalışmalıdır.
Ayakta kemik çıkması durumuyla karşı karşıya kalan hastalar için erken teşhis oldukça önemlidir. Herhangi bir operasyona gerek kalmadan çok basit müdahalelerle hastalığın ilerlemesi önlenebilir. Ağrı veya ödem oluşuncaya kadar hastaların %80’inin belirtileri anlayamadığını ifade eden uzmanlar bu hastalığın üç evresi olduğunu belirtir. Her evrede farklı olsa da ayak kemik çıkıntısı belirtileri ve tedavileri şöyle sıralanabilir:
· Birinci evre: Görüntüde bir miktar bozukluk, ayak başparmağı dışında şişlik veya hafif ağrı oluşur. Bu aşamada ayağı rahatlatacak ve şekil bozukluğunu tersine çevirecek egzersizler yapılabilir. Hekimin önereceği şekilde ortez veya parmak arası silikon makara kullanılabilir. Bu evreden itibaren tam ortopedik ayakkabı giymek tedaviyi destekleyici olacaktır.
· İkinci evre: Başparmağın altındaki tarak kemiği gözle görülür bir şekilde dışarı doğru çıkar, ayakkabı giyerken zorluk yaşanır ve ayak başparmağının ucunda veya çevresinde uyuşma başlayabilir. Hekimin belirleyeceği kemik törpüleme ameliyatıyla başparmağın yamulmasına sebep olan kaslar rahatlatılarak başarılı sonuçlar alınabilir.
· Üçüncü evre: Ayak başparmağının çevresinde şiddetli ağrı ve kızarıklık oluşur, başparmak diğer parmaklar üzerine eğilir ve hareket kısıtlanır. Bu durumda hekimin uygun göreceği detayda bir kemik düzeltme operasyonu yapılabilir.
Tüm bu belirtilerin dışında ayak mekaniğinin bozulması sebebiyle ayakta başka rahatsızlıklar da görülebilir. Sürtünme ve basınca bağlı olarak nasır oluşabilir. Özellikle erken evrede yumuşak dokuda zorlanmaya bağlı oluşan ödem iltihaplanmaya yol açabilir.
Ayak başparmağının eğikliği olarak da bilinen tarak kemiği çıkıntısı hayat kalitesini etkilemesinin yanında ayakkabı seçiminde de dikkate alınmalıdır. Bu sorun için en iyi ortopedik ayakkabı Halluks Valgus için özel üretilen ve malzemesi gerçek deri olan modellerdir. Ortopedik ayakkabı tercih edilmediği takdirde sorun ilerleyebilir ve cerrahi operasyon yapılması gerekebilir. Taraklı ayakların bu hastalığa daha yatkın olması sebebiyle ayağı strese sokan, sıkan veya yoran ayakkabı giyiminden kaçınılmalıdır. Taraklı ayaklar için ortopedik ayakkabı seçerken kemik çıkıntısını önleyici ve darbelere karşı korumalı modeller alınmalıdır. Bu ayakkabılar esneyebilmesi ve yumuşak malzemeden üretilmesi bakımından hava akışını doğru bir şekilde sağlayarak ayakların rahatlamasına olanak tanır. Değişebilen tabanlarında yorgunluğu ve darbeyi önleyici teknoloji kullanılır. Hafızalı tabanlık ayak tipine uyum sağlayarak yumuşak bir yürüyüş sağlar. Kaymayan özelliğe sahip tabanlar sağlam yer tutuşu sayesinde olası kazaların önüne geçer. Kemik çıkıntısı için ayakkabı tercih ederken Halluks Valgus için özel üretilmiş olmasına dikkat edilmelidir.