Ayaklar genellikle hafife alınır ancak vücutta uygun bakım ve ilgiyi hak eden önemli uzuvlardır. Sağlam ve güçlü yapılarına rağmen ayaklar pek çok hastalığa karşı savunmasızdır. Ayak hastalıkları ise ilerleyen dönemlerde dayanılmaz derecede acı verici olabilir. Doğru ve düzenli şekilde ayak bakımı yapmak, hijyene dikkat etmek, ortopedik ayakkabı kullanmak ve en ufak rahatsızlıkta bir uzmana başvurmak önemlidir. Ayak hastalıkları hakkında bilgi almak istiyorsanız ya da en sık karşılaşılan 5 ayak hastalığı hangileri merak ediyorsanız yazımızı okumaya devam edebilirsiniz.
Ayak sağlığını olumsuz etkileyen birçok ayak hastalığı vardır. Bunlardan bazıları şekil bozuklukları, kızarıklıklar, şişlikler, ağrı ya da hassasiyet şeklinde çeşitli belirtiler gösterebilir. Sıklıkla karşılaşılan 5 ayak hastalığını şu şekilde sıralayabiliriz:
Ayak altı ağrısı, ayak hastalıkları ile yakından ilgilidir ve birçok sebebi olabilir. Plantar fasiit, uzun süre ayakta kalmak, aşırı yürüme yahut ayaklara fazla yük bindiren aktiviteler yapmak özellikle ayağın alt kısmında ağrıya neden olabilir. Öte yandan ayak tabanında meydana gelen travmalar ya da incinlemeler, burkulma, ezilme, yanık gibi durumlar da ayak altı ağrısına yol açabilir. Düztabanlık, tendonit, sinir sıkışması gibi hastalıklar da ayak altı ağrıları ile karakterizedir.
Ayak terlemesi genellikle bir hastalık belirtisi değildir. Ayak terlemesi, vücudun normal bir tepkisidir ve sıcak havalarda, yoğun fiziksel aktivite sırasında yahut stresli durumlarda ortaya çıkabilir. Ancak kimi durumlarda aşırı ayak terlemesi (hiperhidroz) altta yatan bir sağlık sorununun belirtisi olabilir. Bu rahatsızlıklar arasında hiperhidroz, bazı nörolojik rahatsızlıklar, hormonal dengesizlikler gibi nedenler bulunabilir.
Hiperhidroz, aşırı terleme olarak bilinen bir durumdur. Ayakların yanı sıra eller, koltuk altları ve yüz gibi bölgeleri de etkileyebilir. Genellikle genetik bir faktörden kaynaklanır ve tedavi edilebilir. Bazı nörolojik rahatsızlıklar ise tıpkı hiperhidroz gibi vücutta aşırı terlemeye neden olabilir. Örneğin, diyabet, parkinson hastalığı, multiple skleroz gibi hastalıkların bazı formları terleme sorunlarına yol açabilir. Aynı zamanda kişinin hormonlarında meydana gelen kimi değişiklikler de ayak terlemesinin nedenlerindendir. Bu duruma menopoz döneminde yaşanan aşırı terleme örnek gösterilebilir. Ayak terlemesi tüm bunların yanında mantar enfeksiyonları veya bakteriyel enfeksiyonlar gibi ayak derisini etkileyen enfeksiyonlarla ilişkili de olabilir.
Eğer aşırı ayak terlemesi yaşadığınızı düşünüyorsanız, bir sağlık uzmanına danışmanızda fayda vardır. Hekiminiz altta yatan nedeni belirlemek için bir değerlendirme yapabilir ve uygun tedavi seçeneklerini önererek size yardımcı olabilir.
Ayak sağlığını korumanın ve hastalıkları engellemeninin en iyi yollarından biri, ayaklarınıza uygun, şikayetlerinizi dindirecek ve ayaklarınızı rahatlatacak bir ayakkabı seçimi yapmaktır. Özellikle ayak sağlığının çeşitli nedenlerden ötürü olumsuz etkilendiği durumlarda ortopedik ayakkabı kullanmak birçok rahatsızlığın önüne geçecektir. Özellikle ayak ağrıları yaşayan ve yürüme bozukluğu problemlerine sahip kişiler için kişinin ayak yapısına göre özel olarak şekil alan ve nefes alabilen sağlıklı yapılarıyla mantar ve enfeksiyon gibi oluşumları da engelleyen ortopedik ayakkabılar önerilmektedir.